Muddis Ōllevabrik

Muddis käsitööõlu - see on ainulaadne lugu peakokast Mariusest, kellel oli kirg kokana pruulida õlu peenete roogade- ja karedate ilmade kõrvale. Nii sai temast aegamisi õllemeister-kokk Eestis, Norras, Uus Meremaal.
Muddis käsitööõlled on pruulitud loodusliku karstiveega Pandivere veekaitsealalt.
Muddis õlleköök alustas tööd Rootsi kuningas Karl XI ajal ja on esmamainitud 1688. aastal. Nüüd saadaval vanades retseptides ja uutes maitsebukettides.

IMPERIAL BROWN ALE VINTAGE 2017

Inglise ja Belgia pruunidest õlledest inspireeritud kangem versioon. Kõrge karbonisatsiooniga külmdestilleeritud tume õlu.

Toidusoovitus:
Talvised toidud
Hautised

ABV
8,1
IBU
20
SRM
29
Size
37,5
Pour into a Snifer 12 to 16 °C

MUDDIS ORGANIC IPA

Väljavõte õllemeistri päevikust:
„Sillutisel, millel kõnniteel seisan, on liiga palju trügimist, liiga vähe isikupära…. liiga vähe oma hinge… Astun astme ülespoole norra õllemeistri töötuppa. … see aroom ja need maitsenüansid… justkui mõru, kuid pigem meenutab greipi, samas nauditavalt magus, …, veel tunde hiljem on mu maitsemeeled erksas selle õlle omapärasest iseloomust… Pruulin meile India Pale Ale’i“

Vasekarva, mahedalt mõrkjas Indian Pale Ale tüüpi hele õlu, troopilise tsitruse aroomi ning tugeva humalase maitsega käsitöö-õlu.

Toidusoovitus:
• Sinihallitusjuustud
• Vürtsikad aasiapärased toidud
• Grillitud lihad

ABV
6.5%
IBU
55
SRM
7
OG
15
FG
3
Size
33 CL
Pour into a Pint 7 to 12 °C

MUDDIS GOLDEN ALE

Väljavõte õllemeistri päevikust:
„Hämar septembrikuu õhtu. Asun vanalinna käsitöö-õllede liikumise rajal. Proovin…, proovin veel…. valikuid valdavad liiga intensiivsed mõtted… siit võiks ju leida meistri poolt valmistatud kergema mõttega õlut…, mida niisama jutuvestmise kõrvale nautida, ilma kohustuseta igat sõõmu analüüsida. Õlu, millega alustada õhtut restoranis, õlu, mis aitab lugeda menüüd, õlu, mis aitab ihaldatud rooga oodata. Et oleks hetke naudingu kergus, mitte küllastumisest tekkiv raskus…Pruulin meile Muddis Golden Ale’i.“

Kuldse varjundiga ning kergelt humalane Blone Ale tüüpi käsitööõlu.

Toidusoovitus:

• Kergemad pizzad ja pastatoidud
• Kana ja linnulihatoidud
• Suvised salatid

ABV
5.2%
IBU
18
SRM
6
OG
13
FG
3
Size
33 CL
Pour into a Pint 4 to 7 °C

MUDDIS SAISON

Rääkisin pruulikojas Johniga. Probleem on pruulimistehnikas… Aucklandis on õhutemperatuur tavapärmide esmaseks käärituseks liiga kõrge… õlu maitseb veidralt, pärm nii soojas kliimas ootuspäraselt ei käitu. John soovitab vaadata minevikku, kaugesse aega, mil õllemeister õlletegu veel ei kontrollinud, vaid õlu kontrollis õllemeistrit: „Kõigele on siin ilmas lahendus ja vastus, pöördu nende poole, kes on sellest kogu aeg lähtunud. Pöördu Belgia talunike poole, lase nende kogemusel juhtida ennast oma teekonnal…“ Ja lisas siis, et ärgu ma kunagi unustagu, et õlletegu on suures osas hooajaga seotud.Lähtu sellest mis on su ümber, mitte sellest millised on su ootused.“

Traditsioonililiselt pruulitakse Saison’i stiilis õlu (pr. keeles hooaeg) talvel aastavahetuse shampanja pudelisse ja hoiustatakse tarbimiseks suvisel hooajal. Tugeva mulliga, värskendava happesusega. Käsitööõlu, mille parimad maitseomadused tulevad esile serveerituna shampanja klaasist.

Toidusoovitus:
• Värsked mereannid
• Kõvad kitsejuustud
• Ceviche

ABV
5.9%
IBU
25
SRM
5
OG
14.5
FG
12
Size
37,5 I 75 CL
Pour into Pilsner glass 7 to 13 °C

MUDDIS VANILLA EISBOCK VINTAGE 2017

Traditsioonilise Baieri hooajalise õlle eeskujul külmdestilleeritud tume õlu.

Toidusoovitus:

Kõvade kitsejuustudega
Lõuna-Ameerika põhjaosa Ceviche stiilis valmistatud mereandidega
Vürtsikad road

ABV
8,1
IBU
25
SRM
24
Size
37,5
Pour into a Snifer 16 °C

MUDDIS LAGER

Jätnud seljataha mustlaspruuli ( kes käivad teiste juures pruulimas) aastad, asusime taasavatud Moe Õllevabrikus klassikat proovima.
Esimeseks proovikiviks sai maailma esimene hele õlu Pilsner. Marius oli seda pruulinud Uus-Meremaal, sealsete Motueka humalatega, mis on algupäraste Saaz humalate kohalik variatsioon.
Pilsner tuleb pruulida decoction meetodil, mis on kaunis keeruline, pannes proovile pruulikatlad ja meistri oskused.

Pilsner oli maailma esimene hele ja selge õlu aastast 1842, Plzn Tšehhi. Muddis Lager õlles kasutatud Motueka humal on Tšehhi pilsneris kasutatava Saaz humala Uus-Meremaa variatsioon.

Pruulitud traditsioonilise Tšehhi pilsneri eeskujul Uus-Meremaa Motueka humalatega.Rikkaliku buketiga, karge ja värskendav hele õlu.

Toidusoovitus:
Kergelt vürtsikad road
Risotto
Mereannid.

ABV
5%
IBU
25
SRM
4
OG
12
FG
3
Size
33 CL
Pour into Pilsner glass 4 to 7 °C

MUDDIS KANARBIK

Pruulmeistriga arutasime, et aeg on pruulida üks õlu, kasutades suurepärase kodumaise Sangaste rukkilinnaseid, mis valmistati spetsiaalselt meile EstMalt meistrite poolt. Tasakaalustamaks rukki happelisust lisasime Kubja Ürditalu kanarbikuõisi.
Sobiva õlleretseprti „WEE HEAVY“ leidsime aga hoopis Šotimaalt,

Kuna humalaid Šotimaal ei kasva, olid nad väga kallid ja neid kasutati minimaalselt. Humalad asendati kohalike ürtidega, millest kõige levinum oli kanarbik. Kange, helepruun Šoti stiilis pinnakääritusõlu. Stiili eripära on kääritamine tavalisest madalamal temperatuuril.
Pruulitud Kubja ürditalus kasvanud kanarbikuõite ja Sangaste rukkilinnastega.

Kange Šoti õlu “Wee Heavy”, tugevalt linnaseline, karamelline ja kergelt vürtsikas. Pruulitud Eesti kanarbiku ja Sangaste rukkilinnastega.

Toidusoovitus:

Jahiloomad ja linnud,
Haggis,
Magustoidud kreemi ja marjadega

ABV
6.3%
IBU
23
SRM
17
OG
16
FG
5
Size
33 CL
Pour into a Snifer 12 to 14 °C

MUDDIS BALTIC PORTER

Tuntuim Baltimeremaadest pärit õlletüüp Baltic Porter. Täidlane, tume, intensiivne, kerge röstlinnaste järelmaitsega.

Pärineb Inglise porteritest, mõjutatud Vene tsaari õukonna kangetest ja tumedatest stoutidest.
Retseptis kasutatud traditsioonilist Inglise pruuni linnast, kuue erineva linnase segus.

Toidusoovitus:
Hautised
Suitsuliha
Šokolaad

ABV
6.5%
IBU
30
SRM
30
OG
16
FG
5
Size
33 CL
Pour into a Snifer 12 to 14 °C

Pruulmeister

Muddis käsitööõlu

Karst water

Muddis craft beer is brewed with natural karst water, brought from Estonia’s Pandivere Water Protection Area.

Bullfight video

Our cattle is grazed on the grasslands of Moe and fed with the brewers’ spent grain. Muddis beef has very high quality and is available only seasonally. You can enjoy Muddis beef with our craft beer in various restaurants in Estonia.

Moe fine spirit is a drink suitable for adults

I am an adult